Isklučenja na 2 min

Igraču je dozvoljeno da protivničkog igrača, koji u tom trenutku ima pak ili ga je imao neposredno pre kontakta, udari bokom ili ramenom, bez dodatnog zaletanja. Taj manevar se naziva napad telom (body checking). To ne znači da je svaki tip fizičkog kontakta u hokeju dozvoljen. Na primer, zabranjen je napad u predeo glave i kolena, saplitanje nogom, podmetanje noge (posebno kolena), hvatanje protivničkog igrača rukom, najstrože je zabranjen napad palicom, a postoji i niz manevara koji se smatraju prekršajima i za njih se dosuđuju kazne.

Najčešći oblik kažnjavanja igrača je isključivanje iz igre na određeno vreme. Tokom tog isključenja igrač je obavezan da sedi na klupi za prekršaje, a njegova ekipa nema pravo zamene. Druga ekipa u tom slučaju igra s igračem više, odnosno ostvaruje nadmoć u igri (power play).

Kazne od dva minut mogu se dosuditi za manje prekršaje kao što su:

·                     saplitanje,

·                     udarac laktom,

·                     udaranje šakom ili grubosti,

·                     visoko podignuta palica,

·                     previše igrača na ledu,

·                     korišćenje nedozvoljene opreme,

·                     nedozvoljen napad telom,

·                     držanje protivničkog igrača ili štapa,

·                     ometanje,

·                     zadržavanja igre,

·                     povlačenje palicom,

·                     napad palicom

Strožija isključenja

Ukoliko je prekršaj posebno težak ili je igrač nad kojim je učinjen prekršaj zbog toga povređen, može  biti dosuđena dvostruka kazna u trajanju od 2+2 (četiri) minuta. Kazna ističe nakon zadatog vremena ili nakon što protivnička ekipa postigne gol s igračem više,  a ukoliko je bila dosuđena dvostruka kazna i protivnička ekipa je postigla gol, ističe samo prva od dve kazne.

Kazna od pet minuta može biti dosuđena ukoliko je igrač u prekršaju bio izuzetno nasilan ili je namerno povredio protivničkog igrača, kao i za tuču, nedozvoljeni napad s leđa, ili za bodenje lopaticom palice. Takve kazne se uvek služe u potpunosti i ne ističu ukoliko protivnička ekipa postigne gol.

Igraču može biti dosuđena i disciplinska kazna u trajanju od deset minuta, koja ne može biti skraćena, ali ekipa može tog igrača zameniti, osim u slučaju kad je sa disciplinskom kaznom povezan i prekršaj (kada je igraču dosuđena kazna dva-plus-deset ili pet-plus-deset). Disciplinska kazna se dosuđuje ukoliko se ustanovi namera povređivanja protivničkog igrača (prema mišljenju sudije). Ova kazna dosuđuje se i za veće prekršaje izvedene palicom i za višestruko ponavljanje manjih prekršaja. Igrač kome je dosuđena disciplinska kazna mora odmah napustiti led i ne sedi na klupi za prekršaje. Ukoliko je uz disciplinsku kaznu dosuđen i prekršaj, na klupi za prekršaje, kaznu za prekršaj mora izdržati igrač kojeg odredi trener.

Sudije imaju pravo da zaustave igru za prekršaje poput koriščenja ruke za zaustavljanje paka u obrambenoj zoni, ali se za te prekršaje ne dosuđuje kazna. U takvim slučajevima se dosuđuje kazna jedino ukoliko je igrač namerno telom zaustavio pak, nosio pak u ruci ili ispucao pak izvan igre u obrambenoj zoni, što se smatra zadržavanjem igre.

Dosuđivanje penala

Solo prodor je situacija u kojoj je igrač koji ima kontrolu nad pakom u napadu, (nakon što je ušao u napadačku zonu), a između njega i protivničkog gola nema igrača odbrane, već je tu samo protivnički golman. Ukoliko se nad tim igračem načini prekršaj od pozadi, dok solo prodor traje, on  ima pravo na izvođenje kaznenog udarca - penala.

Penal se dosuđuje i u nekoliko drugih situacija:

·                     kada golman ili odbrambeni igrač (u poslednja dva minuta ili tokom produžetka utakmice), namerno pomeri gol da bi izbegao da primi gol;

·                     kada igrač ili trener namerno baci palicu ili drugi predmet na pak ili igrača koji ga u tom trenutku vodi,  i tako spreči udarac prema golu ili dodavanje za udarac;

·                     ako odbrambeni igrač namerno padne na pak, ili ga drži, ili podvuče pod svoje telo, kada je pak u golmanskom prostoru;

·                     ako odbrambeni igrač u golmanskom prostoru uhvati pak rukom.